Следвайте Гласове в Председателят на земеделската комисия в предишния парламент Пламен Абровски

...
Следвайте Гласове в Председателят на земеделската комисия в предишния парламент Пламен Абровски
Коментари Харесай

Европейската комисия изобличи лъжите на Кирил и Асен за Капитан Андреево

Следвайте " Гласове " в 
Председателят на земеделската комисия в предходния парламент Пламен Абровски разгласява във Facebook коментар, подсилен с, свързани с бездействието на кабинета " Петков " във връзка с ГКПП  “Капитан Андреево ”.

Фактите, единствено обстоятелствата и нищо друго с изключение на обстоятелствата! 
- Декември 2021 година Продължаваме промяната си назначава заместител министър на земеделието, който да дава отговор на БАБХ!
- Януари 2022 година Продължаваме смяна си назначава Изпълнителен шеф на БАБХ!

- Май 2022 година БАБХ взема решение, че сама ще прави лабораторен разбор на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”. В допълнение изземва и част от функционалностите на лицата виновни за товара, като задължава ветеринарните лекари и фитосанитари да се занимават с товаро-разтоварна активност! Дни по-късно на цивилен контракт към БАБХ се назначават едни “яки ” момчета.
- Директорът на Централната лаборатория на БАБХ стартира да написа докладни до Изпълнителния шеф на БАБХ (чакам отговор по ЗДОИ от Министерство на земеделието за тяхното съдържание).
- Началото на юни аз персонално посетих Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ” и установявах цялостен безпорядък, липса на каквато и да е предварителна подготовка и часови график за взимане на проби и изпращането им в София за проучване.
- Дни след моето посещаване Изпълнителния шеф написа докладна до Министерство на земеделието за намиране на средства и пускане на социална поръчка.
- На 24 юни 2022 година Изпълнителния шеф на БАБХ кани Европейската комисия да пристигна на проверка;
- На 27 юни 2022 година Европейската комисия изпраща писмо, с което уведомява БАБХ, че от 6 до 9 юли 2022 година ще пристигна на одит, като изпраща в приложение на писмото изложение на задачата и обсега на одита.
- На 4 юли 2022 година Централната лаборатория за химични изпитвания и надзор (онази, която с изключение на рефентна за цяла България е натоварена с проучванията на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево) афишира социална поръчка за:
- доставка, апаратура, въвеждане в употреба и гаранционна поддръжка на 4 броя газ хроматографски системи с мехлем спектрометър (GC/MS/MS) за разбор на останки от пестициди;
- доставка, апаратура, въвеждане в употреба и гаранционна поддръжка на 4 броя течно-хроматографска система с мехлем спектрометър (LC/MS/MS);
- доставка на колонки за пробоподготовка, консумативи за наличните механически средства;
- доставка на химикали, реактиви, сертифицирани материали, имуноафинитетни колонки и общолабораторни консумативи;
- доставка на помощни механически средства и лабораторно обзавеждане.
- От 6 до 9 юли Европейската комисия прави одит на обстановката на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.
- От 10 юли та и досега НИЩО не се е направило - на 8 август 2022 година поръчката е обжалвана в Комисия за защита на конкуренцията и спряна, на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево настъпва тишина….
Няма да разясня! Нека всеки самичък прочете отчета на Европейска комисия и самичък да си извади изводите какво са намерили инспекторите на 6 юли 2022 година, когато са ревизирали върнатия на Държавата надзор!

Свързани текстове: 
 
Пламен Абровски: Акцията на “Капитан Андреево ” е да махнем един, с цел да сложим различен. Лъжа е, че сме яли отровна храна
Пред ръководителят на земеделската комисия в предходния парламент Пламен Абровски изясни, че акцията на Политическа партия на “Капитан Андреево ” e имала за цел да се махне един, за да се постави различен. Според него е неистина, че сме изяли тонове храна с пестициди. Ето какво показа още той във връзка с отчета на Европейска комисия по отношение на инспекциите на храните, които страната прави от май т. година на “Капитан Андреево ”: 
- Г-н Абровски, какво ни споделя отчета за одита на Европейска комисия на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”?  
- Важно е да отбележим, че когато Европейска комисия идва на одит, тя одитира това, което вижда в  момента. Още един път наблягам - разказва  видяното сега.  Тоест, когато през юли месец тази година те са отишли на “Капитан Андреево ”,  са установили,  че българските управляващи не могат да подсигуряват осъществяването на съответен надзор към юли месец 2022 година Това е есенцията на отчета. 
- Употребява ли се за политически цели тематиката за “Капитан Андреево ”?
- Сега към този момент да. Но съгласно мен, колкото повече виждам обстоятелствата, от ден на ден в мен се затвърждава убеждението, че там е имало стихотворец ангажимент да се извърши поръчка.  Установявам, че всички дейности са били ориентирани към това - да сменим един с различен. И ще ви кажа обстоятелствата, без да съм юрист на никого. В първият ми диалог с  Кирил Петков през декември м. година, той ми сподели, че желаят да извадят БАБХ от министерство на земеделието. През декември месец аз разбрах, че задачата на Политическа партия да прави тази структурна промяна е единствено и само поради “Капитан Андреево ”.
Отиваме нататък- януари стартира да се приказва, че “Промяната ”  искат да вършат промени на граничния пункт. Т. е те още преди изборите са знаели, че нещо би трябвало да създадат там. Значи от декември 2021 година знаеш, че нещо ще правиш на “Капитан Андреево ”. Поради тази причина си назначиха изпълнителен шеф на БАБХ и по този начин я овладяха цялата. След това бе  назначен зам.-министър на земеделието, който сякаш да подсигурява политическата самостоятелност на БАБХ. Слава Богу, организацията не бе изведена от Министерство на земеделието и храните, само че това не значи, че тя е работила без значение. 
- Как се развиха нещата? 
- Шест месеца по-късно, през май месец те отидоха на “Капитан Андреево ” и започнаха да вършат промени, без да са се подготвили. Защото най-малкото е, откакто си решил да махнеш една лаборатория, да  подготвиш друга. И когато отидеш и кажеш  на настоящата лаборатория, че тя от на следващия ден няма да работи, ти редом до нея  трябва  да сложиш друга лаборатория. Но от датата на назначение на изпълнителният шеф и на зам.-министъра до май не е осъществено нито едно вътрешно деяние да се приготви тази промяна. Отида се и се споделя - от тук стартира страната. Но се оказва, че страната е извънредно неподготвена. Започват проблемите, които вместо да ги решиш, започваш да ги задълбочаваш. 
- Какво имате поради?
- Неофициално видях няколко отчета, в които чиновници, в това число и на централната лаборатория, алармират управлението на БАБХ за проблеми и подозрения, че страната няма да се оправи. Поради тази причина едвам юни месец, забележете, страната започва социална поръчка за закупуване на лабораторно съоръжение. Между другото тази социална поръчка към момента не е финализирана. На 24 юни ти самичък казваш на Европейска комисия: “Елате да ме одитирате ”. И си бил с цялостното схващане, че нямаш потенциал. Тук не приказваме единствено за лабораторните проучвания. Имайте поради, че в отчета доста малко е наранена активността на лабораторията. Политическа партия комфортно се концентрира върху активността на лабораторията, а пропущат активността на БАБХ, която е ръководена от “Промяната ”. Одитът доста малко визира лабораторията. Той споделя,че там няма никаква организация. И апропо дава рекомендация, че нещо незабавно би трябвало да се направи. 
- И какво ще се  направи?
- Държавата нищо не е свършила досега. Ако съблюдаваме закона и на следващия ден стартираме подготовка за закупуване на лаборатория, това ще отнеме най-малко 6 месеца. За мен това значи, че ние отиваме, сътворяваме един безпорядък, който се установи от Европейска комисия, и по-късно се споделя,че в условия на необходимост, може би тази активност би трябвало да се даде на различен. Не виждам друга логичност. Другото значи, че на тези места са поставени хора, които по никакъв метод не могат да се оправят със отговорностите си. Пуснал съм искане за достъп до социална информация сегашният министър да направи обществени всички документи, свързани с “Капитан Андреево ”. Имам и още един аспект. От Политическа партия разясняват, че не се е изследвало това, което е минавало. Как го потвърждаваме обаче? 
- Любопитното е да разберем. 
- С екстраполация за обратно на данни за напред.  Но чух нещо, които съм го написал в настояването си за достъп до социална информация, а точно, че държавната лаборатория няма потенциал да изследва толкоз доста проби. В отчета написа,че някои от методите, с които страната изследва, не са упълномощени. Вие знаете ли това какъв огромен скандал е? Знаете ли какво е отношението към България! Не ми се приказва за Шенген и следствията какви са! 
- Какво може да последва?
- Комисията ни споделя, че БАБХ не дава никакви гаранции. Това значи, че от на следващия ден тя може да разпореди тировете повече да не се ревизират на българската граница. Проверяват  гранична и митници, и оставят пломбирани тировете с чушки, примерно, да отидат за Белгия. И там белгийското БАБХ да ги отваря, изследва и ревизира. Е защо тогава ни е Европейски Съюз, защо ни е Шенген и свободно придвижване на артикули и капитали?! Знаете ли какво ще се случи с Турция, в случай че на белгийската граница заловен тир с пестициди?
- Какво?
- Това значи, че тирът би трябвало да се върне и да направи същия разход, или би трябвало да заплати на турския оператор, с цел да се унищожи продукцията в Белгия. А знаете ли по какъв начин ще се отрази това нещо на стокооборота с Турция и на връзките на България с Турция?!  За тази работа някой би трябвало да мисли. Темата мина границата на политическото. 
- В подобен случай не мислите ли, че е нездравословно за България този отчет да се употребява за политическа дъвка? Темата не е ли напълно експертна?
- Вижте, аз имам намерение на следващия ден да обявявам целия отчет на моята фейсбук страница. Така всеки един човек ще види защо става на въпрос и всеки ще си направи изводите. 
- Казват ни, обаче че сме изяли тонове храни с отрова. 
-Нито Кирил Петков, нито Асен Василев могат да потвърдят, че ние сме изяли тонове храна с пестициди. Защото няма по какъв начин да го потвърдят, няма документи. Те допускат. 
- Но това не плаши ли хората? 
- Това е най-грозното. Виждаме по какъв начин се прави прилика със стената на язовир Огоста с нещастието в трите карловски села. Не може да се заиграваш за политически цели със страховете на хората. Политическа партия популяризират вестниче, в което бях шокиран да видя, че вътре са написали по какъв начин са създали Данък добавена стойност на брашното “ 0 % ”. Това предложение бе единствено мое и в случай че отворите протокола от гласуването ще видите, че и двата пъти цялата парламентарна група на Политическа партия гласоподаваха “против ”. А това е неистина. 
Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР